ponedeljak, 16. septembar 2024.

t1x2.net

spot_img

Evropsko prvenstvo 2024 – Najava i prognoza A grupe (Nemačka, Škotska, Mađarska i Švajcarska)

Jako zanimljiva grupa čiji će mečevi otvoriti ovogodišnje Evropsko prvenstvo, svakako favorit grupe je Nemačka, dok ostale tri selekcije svaka za sebe ima šansu da napravi rezultat koji će je odvesti u drugu fazu takmičenja i možda čak i do epiteta najprijatnijeg iznenađenja šampionata.


NEMAČKA

Nemačka reprezentacija je u rezultatskom padu od osvajanja Svetskog prvenstva 2014. godine. U poslednja dva Svetska prvenstva nisu uspeli da prođu grupnu fazu, a njihova učešća na Evropskim prvenstvima su završavana u polufinalu i osmini finala. Sada se od njih kao domaćina šampionata očekuje dolazak u samu završnicu. Očekivanja su velika pre svega od igrača koji su nosioci najvećih domaćih klubova i budućnost selekcije Pancera kao što su Musiala, Wirtz, Haverc, ali i nešto iskusnijih poput Krosa, Gundogana, Sane-a i Fullkruga. Ipak defanziva tima je pod znakom pitanja, jer definitivno to nije sastav koji je u prošlosti uvek bio među jačim na šampionatima. Ipak, postoji optimizam oko novog selektora Julijana Nagelsmana, koji je preuzeo nacionalni tim u septembru 2023. godine. Nemačka je u 2023. godini doživela niz poraza od Austrije, Turske i remi sa Meksikom, što je bila njihova najlošija godina u istoriji. Međutim, dve pobede su ostvarena u martovskim prijateljskim utakmicama, kada su savladali Francusku i Holandiju, a zanimljivo je da su u oba meča Nemci izašli u gotovo identičnom sastavu tima.

Prognoza rezultata: Svakako da Nemci oslanjajući se pre svega na sjajne sezone svojih klubova, mogu da gaje nadu da na svom terenu mogu do odličnog rezultata, trener je neiskusan, ali sa velikim potencijlom, nekoliko sjajnih mladih i iskusnih igrača, uz navijače i sve što nosi domaći teren, verujemo da Nemci mogu najmanje do polufinala ovog prvenstva.


ŠKOTSKA

Škotska dolazi u Nemačku nakon jako dobro odrađenih kvalifikacija u kojima su pobeđivali  Španiju i Norvešku, iako se mora reći i da su u ovom trenutku pred prijateljske mečeve koji će se igrati pre Euro u seriji od sedam mečeva bez pobede (2 remija i 5 poraza). Tokom kvalifikacijama, Skot MekTominaj je bio ključni igrač tima, postigavši čak 7 golova uz 1 asistenciju, što se od njega očekuje i sada, uz MekGina, koji je sa 2 gola i 3 asistencije druga violina tima. Najveći problem jeste nedostatak kvalitetnog napadača koji konstantno igra na visokom nivou i postiže golove i upravo će to biti problem koji Škote prati duže vremena, uz to za razliku od leve strane odbrane gde je sjajni Robertson, Škoti će imati velikih problema na desnoj strani odbrane. Lyndon Dykes će predvoditi napad, a ono što svakako treba očekivati od Škota je da ukoliko ne uspeju da naprave neki bolji rezultat, onda makar teško prodaju svoju kožu na ovom takmičenju. Selektor Stiven Klark svakako poseduje bogato iskustvo, ali i dalje treba da se dokaže na ovoj najvećoj sceni.

Prognoza rezultata: Svakako da sam plasman na Evropsko prvenstvo već predstavlja značajan uspeh ove selekcije, borbeni duh i agresivnost je nešto što se od njih uvek može očekivati, ali po nama za neki bolji rezultat fali nešto više kvalitetnih igrača, postoji ogromna disproporcija između određenih delova tima, pa je to po nama razlog zašto ovu selekciju vidimo samo kao nekog ko će da bude u borbi između trećeg i četvrtog mesta u ovoj grupi.


MAĐARSKA

Mađarska, tim koji favorizuje napadački fudbal, plasirala se na Evropsko prvenstvo bez poraza, a potom je sa dobrim igrama u prijateljskim utakmicama u martu, ostvarila još dve pobede nad Turskom i Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija. Deluje da je ekipa u odbrani ranjiva, iako su dva poslednja meča sa Litvanijom i Bugraskom pokazala da od ne baš jakih rivala mogu da prime po dva gola, u mečevima protiv jačih rivala ostavili su bolji utisak,vezni igrač Dominika Soboslaj je ključni igrač tima i videćemo da li će pre svega jači timovi uspeti da ga neutrališu, što će biti veliki problem za tim Mađarske. Mađarska je prethodnih godina znala da izađe na kraj sa Nemcima, što je verovatno bio dobar znak. Veliku zaslugu za povratak Mađara u fudbal ima i Marko Rosi, koji je na mestu selektora već 6 godina, ima okosnicu tima, igrači mu veruju, a taktička priprema je izuzetna što i ne treba da čudi kada znamo da je selektor Italijan. Što se tiče ostatka tima, ključni igrači su Nebo, Lang i Orban u odbrani, kao i Kerkez, naturalizovani igrač iz Srbije, u veznom redu Adam Nagy, Styles, Szalai dok se u napadu oslanjaju na Adama i Vargu.

 

Prognoza rezultata: Mađarska svakako predstavlja pravi primer posebno za region Balkana, izuzimajući Hrvatsku kako selekcija može da se razvija uz kvalitetno vođenje i pravilna ulaganja i razvoj lige, na prošlom šampionatu Evrope odigrali su sjajno, takođe odlične partije pružili su u 2022-oj u Ligi Nacija, a na sličan način završili su i ove kvalifikacije, deluju jako dobro i mislimo da sigurno prolaze u narednu fazu takmičenja, osim u slučaju da dođe do povrede nekog od ključnih i nezamenljivih igrača, u zavisnosti od žreba, osmina finala i četvrtfinale su njihov domet ovog puta.


ŠVAJCARSKA

Nebitno da li pomislite na Evropska ili prvenstva sveta, Švajcarci su u novije vreme uvek tu i uvek tim koji može da bude vrlo neugodan protivnik. Ekipa sa dosta kvalitetnih pojedinaca ali i veoma neugodan kao tim, zategnut pozadi i sa jasno naznačenim ulogama. Ono što je sigurno nešto što može da ih brine jeste činjenica da su neki od ključnih igrača sada već bliže veteranskim godinama, nego zenitu karijere – Somer, Džaka, Frojler, Stefan, Šaćiri. Kvalifikacije mogu da potvrde ovu tezu jer su završili kao drugi u relativno slaboj grupi, iza Rumunije, i to sa samo 4 pobede iz 10 odigranih utakmica. Rumuni su ih dobili uz remi, sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija odigrali su dva puta nerešeno, dok su 3:3 odigrali čak i sa Belorusijom. Šaćiri, Džaka i Vargas su vodili glavnu reč u ovim kvalifikacijama, a novo ime je napadač Amdouni koji je postigao 6 golova na 10 mečeva, ostatak tima je manje više poznat, Šer, Akanđi, Rodrigez i Elvedi su u odbrani. Ono što može da bude prednost tima, jesu prekidi, gde pored sjajnih izvođača, imaju i jako dobre skakače u timu.

Prognoza rezultata: Rezultati Švajcaraca nisu sjajni u poslednje vreme, legija stranaca ili Ujedinjene nacije kako mnogi nazivaju ovaj tim, deluje da ima izvesnu dozu zasićenja, ali svakako da ukoliko ih bilo ko potceni, mogu da budu vrlo neprijatan rival, verujemo da su u ovom trenutku slabiji rival od Mađarske i da će se među njima voditi borba za drugo i treće mesto A grupe.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje