ponedeljak, 16. septembar 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Zemlja Deda Mraza debituje! – selekcija Finske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM FINSKE

FIFA rang lista: 54. mesto

Websajt saveza: https://www.palloliitto.fi/maajoukkueet/huuhkajat

Debitanti na Evropskim prvenstvima, selekcija Finske, preuzeće ulogu koju je na prošlom šampionatu imao Island, koji je imao najviše neutralnih navijača uz sebe, slični po stilu igre i kvalitetu, sa samo jednom zvezdom u timu, pokušaće da prevaziđu očekivanja i ostvare zapažen rezultat. Ono što je uspelo Pukiju i društvu, nije u prošlosti mnogo talentovanijim timovima Finske u kojima su igrali Jari Litmanen, Sami Hipija, Mikael Forsel, Temu Taino, pa će svakako imati ,,kredit’’ među svojima navijačima pa će na takmičenju moći da igraju rasterećeno što vrlo često dovodi do toga da timovi prevaziđu realne mogućnosti.

Raspored na takmičenju:

12.jun Danska (Kopenhagen)  16.jun Rusija (St.Petersburg)  21.jun Belgija (St.Petersburg)

SELEKTOR:

Mnogi selektori koji su bili i poznatija imena su pokušali da odvedu Finsku na veliko takmičenje, ali je to uspelo Markku Kanerva-u, ne toliko poznatom stručnjaku koji je najveći uspeh ostvario 2009. godine kada je mladu selekciju ove zemlje odveo do Evropskog prvenstva za mlade selekcije. Tokom igračke karijere igrao je na mestu štopera i učestvovao u učešću Helsinkija u grupnoj fazi Lige šampiona, što je u to vreme bio veliki uspeh ovog kluba. Osim poslova u selekciji Finske, vodio je sa klupe i FC Vikingit.

Iako je tokom svoje trenerske karijere bio ljubitelj formacije 5-3-2, ali je u pojednim mečevima koristio i 4-4-2 ,pa će biti zanimljivo videti koji će sistem biti primaran kada je reč o ovoj selekciji. Defanzivno dosta kvalitetni centralni vezni igrači, omogućavaju bočnim defanzivcima da se ubacuju u napad, naročito koristeći prostor po desnoj strani koji odlično kontroliše Lod, koji pravoremenim ubacivanjima otvara prostor po toj strani za ulaske iz drugog plana. Nedostatak kreativnog veznjaka problem je u igri tima, pa se dosta oslanjaju na indvidualni kvalitet Pukija, kao i na snagu drugog igrača u napadu Pohjanpaloa koji služi za brži protok lopte u poslednjoj trećini napada, na taj način što ga saigrači koriste kao ,,zid’’ za brze duple pasove i pas u prostor koji se otvori takvim pomeranjima. Generalno brza razmena pasova i pas u prostor za igrača koji je pre toga ušao u kretnju i ugrožavanje odbrane na taj način je osnov svih napada ovog tima.

 

SASTAV TIMA:

Golmani: Jedno od mesta koje je među najjačima u timu Finske, a pokriva ga golman Bajera iz Leverkuzena – Lukas Hradecky, golman koji važi za jednog od najboljih u Nemačkoj kada je reč o igri nogom među golmanima, takođe sjajni refleksi omogućavaju mu neke neverovatne odbrane, naročito iz blizine. Njegova forma biće od velike važnosti tokom turnira i u mnogome će od nje zavisiti i rezultat koji će Finska ostvariti na turniru. Sjajan je u odbrani penala. Zamene su golmani koji brane u Italiji, Niki Mäenpää iz Venecije i Jesse Joronen, golman Breše.

Odbrana: Jona Toivio igrač švedskog Hakena, je stub odbrane ovog tima, kao mlad igrač bio jena probi u Mančester Junajtedu koju nije prošao, poput svih štopera iz Skandinavije poseduje veliku fizičku snagu i jako dobru skok igru, donosi pouzdano rešenje i nekog na koga se selektor dosta oslanja. U poziciji sa tri štopera, njegova uloga je ne mestu desnog štopera, ono što može tim da uvede u problem jeste činjenica da povremeno predubokim iskakanjem visoko na protivničke igrače ostavlja previše prostora u svojoj zoni odgovornosti. Tu je i visoki štoper kiparskog Pafosa – P. Arajuuri, momak koji je uz Toivio-a neizostavan deo odbrane bez obzira u kojoj formaciji se igra, on je i kapiten tima, zbog visine odličan u skok igri i veoma snažan u duelu uz veoma dobro pozicioniranje u toku igre su njegovi najveći kvaliteti, ipak važi za dosta sporog i neokretnog igrača, uz ne tako sjajnu tehničko –kreativnu stranu, u svojoj karijeri nastupao je i za Leh iz Poljske i Brondbi iz Danske. Tu je i igrač koji u svom klubu igra na mestu levog beka, a za nacionalnu selekciju na mestu levog štopera u formaciji sa tri pozadi ili na mestu beka u formaciji sa četiri igrača u zadnjoj liniji- Jukka Raitala, igrač ponikao u HJK Helsinkiju, igrao je za nekoliko skandinavskih klubova, od 2016-te godine je igrač nekoliko MLS klobova, trenutno u Minesoti. prosečan igrač kojem je najveći kvalitet radna etika, a timu daje prednost sjajnim dugim izvođenjem auta koje zaista ume dobro da izvede. Treba spomenuti i igrača Helsinskija – Daniel O’Shaughnessy, kao i Juhani Ojala iz danskog Velje-a.

Bočni defanzivci: U zavisnosti od formacijske opredeljenosti po levoj strani ćemo videti ili pomenutog Ritala ili igrača QPR-a – Niko Hämäläinena, ovaj momak rođen u Americi i čak nastupao za Olimpijsku selekciju ove zemlje, trenutno nastupa na pozajmici u škotskom Kilmarnoku. Njegov najveći kvalitet je urođena fizička izdržljivost i brzina, ali ne treba očekivati fenomenalna izdanja od ovog 24-godišnjaka. Tu je i Jere Uronen iz Genka.

Na desnoj strani treba očekivati igrača mađarskog MTK – Nikolai Alho-a, ovaj momak poznati van fudbalskih terena po tome što ima svoj muzički studio, kao i singl pesmu ,, Standing Right Here’’ poseduje slične karakteristike kao i Hamalainen, brzina i eksplozivnost su njegovi najveći kvaliteti. Tu je i nešto iskusniji fudbaler poljskog Stal Mieleca – Albin Granlund.

Sredina terena:

Slično poput Danske i selekcija Finske ima dvojac igrača na sredini terena koji ima ulogu startera u skoro svim mečevima, to su Tim Sparv i Glen Kamara. Sparv je uz defanzivca Arajuria jedan od kapitena i lidera tima, ovaj 194 cm visoki vezni igrač igra u Grčkoj za Larisu, a tokom svoje karijere nastupao je za Sautempton, Grojter Firt, da bi vrhunac karijere doživeo u danskom Midtjilandu, gde je 2015-te proglašen za najboljeg igrača tima. Definitivno je jedan od najboljih igrača tima, sjajne fizičke karakteristike, snaga, visina i pozioniranje, kao i veliko iskustvo biće od presudne važnosti za stabilnost i balans ovog tima. Uz njega je još jedan jako dobar igrač, trenutno član Glazgov Rendžersa, tamnoputi Glen Kamara, svojevremeno tri godine član akademije Arsenala. Trenutno se dovodi u vezu sa Arsenalom i Lidsom zbog odličnih igara za svoj tima, ali i za Finsku, odlično funkcioniše u paru sa Sparvom i donosi takođe miran pas, odlučnost i odličnu kretnju bez lopte, vrlo često je začetnik kontranpada svog tima i gotovo uvek bira pravo mesto za upućivanje tog prvog pasa i razvijanje napada, retko će se ubaciti u napad, tako da je pozicioniranje i držanje pozicije takođe nešto što je ključno u igri ovog igrača, iako mu tehnika i kvaliteta osećaj za dribling daju mogućnost da uspešno reši i situacije u zoni rivala. Još jedan igrač kojeg moramo spomenuti je Joni Kauko iz danskog Ejsbjerga, finska verzija Gatuza, momak koji je non stop u pokretu, koji će staviti ,,glavu, gde drugi neće nogu’’ i neko ko može da podigne agresivnost i hrabrost svojih saigrača do visokog nivoa. Što se tiče bočnih veznih pozicija, dva jako zanimljiva igrača se nalaze na tim mestima, potpuno se uklapaju u zamisli selektora Kanerva, to su Robet Taylor iz Brana i Robin Lod iz Minesote. Robert Taylor prošle sezone nezamenjiv u timu Brana, sa 6 golova  i 5 asistencija neko je ko timu daje širinu i opasnost po gol iz drugog plana. Sa druge strane Robin Lod je neko ko je prvi asistent selekcije, ko se sjajno razume sa Pukijem i pre svega odličnim kretnjama ostavlja dosta prostora svojim saigračima. Ima jako dobar pregled igre i pas, pa je akcija kada ulazi sa boka, dobije loptu i potom je prosleđuje u prostor Pukiju, koji je već u punom trku, postala zaštitni znak igre ove selekcije.

Napad: Glavna zvezda tima, napadač Noriča – Temu Pukki je igrač od koga mnogo stvari zavisi u igri ove selekcije, prvi je kada se tim brani, a najveći kvalitet mu je kretnja bez lopte i fenomenalno korišćenje 100% šansi. Ističe se po agresivnosti što vrlo često tera protivničke štopere na greške (tako je selekcija Finske i došla do boda protiv favorizovane Ukrajine, plus je igrač Ukrajne dobio crveni karton). Ove sezone postigao je 26 golova za svoj tim (od čega svega 5 iz penala), prosečno za tim upućuje 3,3 udarca po golu rivala, dok je kada igra za nacionalni tim taj prosek i veći i ide do 4,5 udarca. Uz sve to igrač je koji ume da odigra ulogu sekundardnog kreativca, pa vrlo često koristi pažnju protivničke odbrane da uputi pravovremen pas svojim saigračima. U tandem sa njim kao što smo već istakli u tekstu treba očekivati igrača Joel Pohjanpalo-a, igrača Union Berlina, koji je idealan partner u napadu za igrače poput Pukija, mnogo jači fizički igrač je koji širi prostor, osvaja skok duele i jednostavno pokušava da igra za tim. Tu su i dva igrača Markus Forss iz Brentforda, kao i Rasmus Karjalainen, igrač Fortune Sitard na pozajmici u švedskom Orebru.

OČEKIVANJA od selekcije:

Po svim očekivanjima selekcija Finske je ne samo u grupu B, već i na čitavom takmičenju jedan od autsajdera, ne tako kvalitetna odbrana, zanimljiv vezni red, ali bez pravog kreativca, jedan igrač u napadu od koga zavisi čitav tim nisu nešto što ovoj selekciji daje za pravo da se nada nekom velikom rezultatu, ali oni su svoj cilj već ostvarili samim plasmanom pa će na takmičnju svaki gol i bod biti smatrani za uspeh. Teško da će izaći iz grupe, ali da će biti neprijatan rival za sve u grupi, to smemo da potpišemo.

Podaci za kladioničare:

  • Na 5 prethodnih mečeva prolazila je igra GG , a samo jednom nije bilo tri i više gola
  • Na 8 od 10 mečeva tokom kvalifikacija, na mečevima Finske, prošla je igra 2-3 gola

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje